HOZZVALK: Brnyhsos Hamburger 8 evkanl gersli (rpagyngy) vagy rizs 1 gerezd fokhagyma 8 saltalevl 2 evkanl mentalevl 1 citrom (leve) 4 evkanl olaj 4 evkanl petrezselyem (finomra vgott) 1 fej vrshagyma 40 dkg darlt brnyhs 1 kvskanl pirospaprika 1 kvskanl rlt kmny 2 evkanl olaj 2 evkanl fenymag 2 evkanl korianderlevl rlt borss
ELKSZTS
A gerslit (vagy rizst) ss vzben 5 percig fzzk, lentjk rla a vizet, majd kihtjk. A kisebb darabokra tpkedett saltaleveleket, a gersli felt, a mentalevelet, a petrezselymet, a zzott fokhagymt, a citromlevet s az olajat sszekeverjk, majd sval, borssal zestjk. A hamburgerekhez a hagymt aprra vgjuk, s az olajban megfuttatjuk. A hst, a maradk gerslit, a paprikt, a kmnyt, a korianderlevelet, a hagymt s a fenymagot sszekeverjk, majd sval, borssal zestjk. 4 darab 1 cm vastag hamburgert formlunk a masszbl, majd grillen mindkt oldalulat megpirtjuk. A gerslit tnyrokra adagoljuk, s a hamburgerrel tlaljuk.
HOZZVALK: Spanyol Nyrs 1 paprika (piros szn) 1 paprika (zld) 12 csiperkegomba 15 dkg trappista sajt 2 szelet nyers sonka 8 vkony szelet papriks kolbsz Az ntethez
2 evkanl fehrborecet 2 evkanl citroml 2 evkanl olaj 1 kvskanl kakukkfrlt borss
ELKSZTS
Saltstlban az ecetet, a citromlevet, a kakukkfvet s az olajat sszekeverjk, majd sval, borssal zestjk. A paprikkat kettvgjuk, az ereket s a magokat kiszedjk, majd a paprikahst 12 nagy kockra vgjuk. A gombkat megmossuk. A sajtot 12 nagy kockra vgjuk, a sonkt 2 rszre vgjuk. 8 sajtkockt 1-1 kolbszba burkolunk, majd a maradk sajtot a sonkaszeletekbe tesszk. A "csomagokat" a gombkkal s a paprikakockkkal vltakozva plcikkra hzzuk, majd mindegyiket a mrtsba helyezzk, megrzogatjuk, folpackkal lezrjuk, s 2 rra htbe tesszk. Vgl grillen mindkt oldalukat aranybarnra stjk.
HOZZVALK: Tlttt Borj 4 vkony szelet borjhs 1 szelet kenyr 15 dkg sonks krmsajt 1 mokkskanl mustr1 mokkskanl balzsamecet 2 evkanl finomra vgott friss zslya1 gerezd fokhagyma rlt borss a stshez vaj
ELKSZTS
A kenyr hjt levgjuk, a kenyeret megpirtjuk, a pirtst kis kockkra vgjuk. A krmsajtba belekeverjk a mustrt, a zslyt, a zzott fokhagymt, a kenyrkockkat, majd szzuk, borsozzuk, s jl sszedolgozzuk. A tltelket a egyforma adagokban a hsszeletekre kenjk, mindkt szlkn resen hagyunk egy-egy centit, s sszehajtjuk, a szleit fogvjval sszetzzk. A hsok fellett megspricceljk balzsamecettel, szzuk, borsozzuk, s kzepes lngon minden oldalt nhny perc alatt megpirtjuk. Mrskeljk a lngot, mg legalbb 5 percig hagyjuk puhulni a hst. Prolt zldbabbal knljuk.
LACHMACHUN |
 |
Hozzval a tszthoz: 30 deka liszt s s frissen rlt bors 2 deci langyos vz fl tasak szrtott leszt 1 evkanl + fl teskanl olvaolaj
Hozzval a tetejre: 1 fej vrshagyma 2 gerezd fokhagyma 20 deka feta sajt 1 friss chilipaprika 1 nagy marknyi dibl 3 evkanl olvaolaj+ kb. 1 teskanlnyi a tsztalapok peremre 30 deka darlt brny- vagy csirkehs s 1 lapos teskanl rlt kmny 1 kis doboz srtett paradicsom 1 csokor friss korianderzld liszt a nyjtshoz s olaj a lapos tepsi megkenshez
|
A tszthoz kimrem a langyos vizet, aztn mikrban meglangyostom a lisztet. Amikor mr kzmeleg, beleszrom egy nagy kevertlba, s hozzadok st meg borsot. Ezek utn az lesztt kis tlkban sszekeverem nhny evkanlnyi langyos vzzel – a kimrt mennyisgbl veszem el -, majd megvrom, hogy kicsit felhabosodjon. Ha ez megtrtnt, akkor hozzkanalazom a ss-borsos liszthez, s a tlba belentm mg a kimrt langyos vz maradkt meg az evkanlnyi olvaolajat. Elveszem a kzi robotgpem, beleillesztem a megfelel karokat, s kb. 10 perc alatt rugalmas llagra dolgozom a tsztt. Ha gy ltom, hogy tl kemny, teszek hozz nhny kanl langyos vizet, ha pedig tl lgy, szrok hozz kevs lisztet. A sima fellet bucit vgl tteszem fl teskanlnyi olvaolajjal kikent tlba, s letakarva meleg helyen a dupljra kelesztem. Amg a tszta kel, sszelltom az enyhn csps hskeverket. A megpucolt vrshagymt s fokhagymt finomra vgom, a fett villval szttrdelem, a chilipaprika magjt kikaparom, vkonyan felszeletelem, majd mozsrban durvra trm a dit. Megmelegtem az olvaolajat egy kzepes mret serpenyben, s kevergetve megprolom benne a vrshagymt. Ha mr ttetsz, hozzadom a fokhagymt, majd beleteszem a darlt hst, a chilipaprikt, a kmnyt s a srtett paradicsomot. Kicsit megszom, aztn mrskelt tzn elkezdem sszefzni. A kb. 10 perc alatt gy gykdm, hogy kzben a fakanl lvel szttrdelem a darlt hst, mert minl aprbbra esik szt, annl jobb. Vgl lehzom a tzrl, s belekeverem a dimorzst meg a fett. Bekapcsolom a stt 220 fokra (gzstn ez 7-es fokozat), majd kevs olajjal megkenek egy lapos tepsit, s nekiltok a pizza gyrtsnak. A megkelt tsztt klmmel finoman tnyomkodom, aztn tempsan tgyrom, s sztszedem 10 darab egyforma golyv. Lisztezett gyrdeszkn mindegyiket kb. 10 centis tmrj krlapp nyjtom, s mivel a lapos tepsimen egyszerre csak tnek van hely, tteszek r ennyit. A tsztalapokon sztkenem a hskeverk felt, majd a peremeket olajba mrtott ujjammal megsimogatom. (Ha valaki nagyon szeret ropogtatni, az j szles tsztaperemet hagyjon resen, mert a hskeverk alatt a lepny megpuhul sts kzben.) A sts innentl kezdve mr tempsan megy. A forr stbe betolom 10-12 percre a tepsit, s mialatt az els adag pizza megsl, elksztem a maradk 5 tsztalapot. Utna a ksz pizzkat tlra teszem, letakarom enyhn nedves konyharuhval, s elrendezem a tepsin a mg nyers lepnyeket. Nekik is jr a stben 10-12 perc, aztn tlals eltt meghintem mindet aprra vgott petrezselyemmel s korianderzlddel.
10 mini pizza lesz belle | |